Revelations

Revelations

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Häätrendit - tarvitaanko niitä?

Luin Rock n roll briden blogista Kathyn murinaa siitä, että eniten ärsyttää, kun haastatteluissa kysytään, mitkä jutut ovat tänä vuonna nyt trendikkäitä. Nyökyttelin päätäni lukiessani. Kas kummaa, samat asiat hiertävät minuakin. Tuntuu, että nyt kaikkien suunnittelijoiden on trendikästä sanoa, etteivät juurikaan seuraa trendejä, mutta olen ollut sellainen aina. En vain jaksa kiinnostua aivan niin paljon.

Toki trendejä seuraa puolihuomaamatta häälehtien, blogien ja alan muiden toimitsijoiden välityksellä, eikä aina aivan heti huomaa seuraavansa trendejä. Niin oman päänsä sisään sulkeutuneeksi en ala, etteikö minua yhtään kiinnostaisi, mitä uutta maailmalla on. Seuraan mielenkiinnolla muutamia suunnittelijoita. En siksi, että trendit olisivat siihen suuntaan, vaan siksi, että heidän työnsä inspiroi ja kiinnostaa minua aivan henkilötasolla.
Trendien suunnat käytännössä


Trendit kuitenkin vaikuttavat häihin. Erityisesti kuvaajien kanssa jutellessa tulee asia voimakkaasti ilmi. Moni sanoo, että heillä on hieman erilaiset häät, jotain sellaista, mitä ei ole nyt nähtykään, mutta itse juhlassa monet häät per kesä näkevä kuvaaja saa todeta, että tämä juhla toistaa aiemmin nähtyjä kuvioita.

Saamme koko ajan ideakuvastoa, viitteitä piilevistä tulevista trendeistä oikeastaan niitä huomaamatta. Muutama vuosi sitten alkoi tulla kasarikuvaston peruskauraa, paljetti- ja glitterikankaita pieninä määrinä - niille tuli itse yökittyä alkuun. Kun trendi voimistui, niiden määrä kasvoi, sai erilaisia muotoja, ja niin omakin silmä tottui. Enää en yöki, nyt ne näyttävät aika kivoilta, jopa inspiroivilta.


Vyöt ja blingit. Must have

Samalla tavalla häätrenditkin kehittyvät. Nyt monen kuluneen kesän häissä nähtiin violetin sävyjä, lippuviirejä  ja meriaiheita. Viime vuonna taas turkoosi oli voimakkaammin nähtävissä. Käsi ylös, kenelle on tulossa pyöreä hääkimppu, jossa varret törröttävät paljaina ja niiden ympärille on kääritty pitsiä? Pioneja kenties? Entäpä nuden tai vaaleanpunaisen väristä kenkää jalkaan? Vyö koristanee myös sangen monen vyötäröä.

Omassa työssä voimakkaasti vartalon linjoja korostavat korsetit ovat puolestaan osaltaan syrjäytyneet, ja mieli polttelee valuvien, kevyiden ja vähän läpikuultavien kankaiden, sekä hentoisten pitsien parissa. Hihoja ja taskuja olen pyöritellyt paletilla jo pitkään, ja omaksi ilokseni ne näyttävät olevan nyt kovasti tulossa takaisin pinnalle.
Ole oma itsesi


Hieman huvitti messukauden jälkeen, kun eräs katsoja harmitteli eräiden häämessujen suunnittelijavetoisen muotinäytöksen perään, että mallit näyttivät hänestä epätrendikkäiltä. Toiset taas kehuivat omaperäisiä ja persoonallisia malleja. Voin sanoa suoraan, että jos joku ei pidä suunnittelemistani puvuista, ei se ole minulta pois. Revelations ei yritäkään miellyttää kaikkia tai olemaan kädenlämpöinen brändi. Ei kaikkien tarvitse todellakaan pitää samoista asioista.


Kathyn tekstissä eräs kohta kolahti erityisen kovaa. Häitä ei tarvitse erityisesti lähteä järjestämään sen mukaan, mikä on juuri nyt in. Tekee sen mukaan, mikä tuntuu omalta, hyvältä ja sopivalta. Rock n roll bride -blogin mahtavista jutuista valtaosa kuulemma on todennut, ettei heillä ollut mitään teemaa, he olivat vain omat itsensä. Omat itsensä, ilman pakotettua ulkokultausta.

Essi Pöysti Iris-puvussa Lopen Kevättä ja Muotia -tapahtumassa. Kuva Joni Turunen/ Hajonta

Häät eivät ole asia, joka yhdistää samanhenkisiä ihmisiä yhteen, tekee meistä, erilaisista morsiamista, sulhasista, pukusuunnittelijoista ja hääpukukauppiasta yhtä suurta perhettä. Meitä riittää edelleenkin moneen junaan, ja silloin fiksuinta onkin löytää kaiken häähössötyksen seasta se OMA juttu. Se, joka on juuri sinua.

Jos se oman itsen juttu sattuu olemaan juuri nyt trendikästä, siinä ei ole mitään pahaa tai väärää. Mikäli se kelloja soitteleva asia on sellainen, jota muut eivät aivan ymmärrä, ei sillä väliä. Kunhan se tuntuu hääparista tärkeältä ja sopivalta. Minä en oikein tahdo ymmärtää tai pitää joistain muotimaailman suunnista. Esimerkiksi säkkimäisesti valuvat vaatteet eivät vain aukea minulle. Toiset ovat niistä aivan kikseissään, ja hyvä niin, kunhan minun ei tarvitse sellaista laittaa ylleni. Olisi todella karmeaa, jos meidät tasapäistettäisiin niin, että kaikki pitäisivät tismalleen samoista jutuista. Maailma olisi niin ankea ja valoton sen jälkeen.

Ollaan rehellisesti omia itsejämme, tehdään omannäköiset juhlat!

3 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa Aurora! Vielä muutama hetki sitten bllingiä ei suuremmin saanut olla, päässä oli pakosta tiara ja huntu oli vielä kummallisuus.. Nyt kysyntä herää näyttäviin asusteisiin, joka puolella on pitsinen avonainen selkämys ja yksilöllisyys on se juttu. Mutta edelleenkin tärkeää on ymmärtää, että jokainen morsian ja pari on omanlaisensa, se mikä pukee yhtä ei välttämättä sovi toiselle. Hassua oli kun eräs asiakkaani mainitsi, että oli ollut kesällä viisissä häissä ja kolmissa häissä morsioilla oli samantyyppinen puku ja asusteratkaisut. Onneksi jokaisen juhla oli erilainen :)

  VastaaPoista
 2. Allekirjoitan! Me menimme miehen kanssa täysin sen mukaan, mistä itse pidimme. Hääkimppuni oli epätrendikkään valuvaa mallia (jo kesällä 2012 se pyöreä malli oli in) ja toisaalta olimme ihan hirveän "trendikkäitä", kun miehellä oli samanväriset sukat kuin minun kenkäni - ja vieläpä kesän trendivärissä eli fuksianpunaisena! Tällaisiin valintoihin kannustan myös asiakkaitani. Tärkeintä on se, että kokonaiskuva ja siihen liittyvät yksityiskohdat tuntuvat omilta riippumatta siitä ovatko ne vuoden viime vuoden trendejä vai tämän vuoden juttu. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos ajatustenvaihdosta Domi ja Sari! Sama juttuhan meitä seuraa ihan arkielämässä, jos oman tyylistä vaatetta ei ole muodissa, sitä on hankalampi löytää mistään kaupasta, kun kaikki tarjoilevat vain sen tietyn linjan mukaista.

  Joskus taas on vähän ärtynytkin, kun se oma juttu nouseekin joksikin aikaa pinnalle, ja sitten sitä on kaikkialla. Höh, minun juttuni! Onneksi trenditkin ovat nopeasti vaihtuvia, joten saadaan olla rauhassa niitä uniikkeja lumihiutaleita itse kukin. ;)

  Yritän myös aina painottaa kaikille, että olisivat omia itsejään. Kovin helposti tulee päälleliimattu fiilis, jos yrittää kahmia kaikki upeat ideat, jotka eivät kuitenkaan ole sitä ominta persoonaa, vaikka olisi kuvissa kuinka hienoja. Olisikohan kaiken hääpyörityksen keskellä itse kunkin hyvä pysähtyä hetkeksi hengittämään, ja välillä miettiä tekeekö juuri niitä itselle sopivia valintoja? (Tämän kuin muistaisi itsekin. Nimim. vaatekaappiin eksyy aina joskus vaate, jota ei tule kuitenkaan käytettyä, kun se ei sittenkään ollut niin minua. :D)

  VastaaPoista

Kerro, millaisia ajatuksia, ideoita tai mielipiteitä mieleesi nousi?