Revelations

Revelations

lauantai 2. toukokuuta 2015

Kestävä vaihtoehto luonnonkukille

Kestokimput taitavat nyt olla vähän jokaisen häitä järjestävien huulilla. Niistä puhutaan paljon, laatuja on hurjasti, joten uteliaana ajattelin tutustua tähän trendiin hieman paremmin. (Vähän tässä on omaakin lehmää ojassa. Köh.) Kun vastaan sitten tuli kestokukkien valmistaja, olin heti käsi pystyssä kysymyksineni.

Juttelin Ruusutarhan yrittäjän Sanna Lappisen kanssa, joka kärsivällisesti kertoili ikikukkien sielunelämästä. Sanna ei kuulemma ajatellut ryhtyvänsä yrittäjäksi, eikä valmistamiaan kukkiaan kestoihastuttajan rooliin. Hän pyrki lähinnä toteuttamaan hyvin aidonoloisen paperikukan oikeastaan haasteena itselleen. Kävi siis vähän kuten minullekin, yrittäjyys tuli kuvioihin vähän vahingossa, kun Sanna oli tehnyt jo vuosia kukkiaan markkinoille. Niinpä Ruusutarha sai alkunsa 2014.Käsityöläinen on valmistunut kuvataiteilijaksi Porin Taidekoulusta ja saamansa ammattitaidon pohjalta hän on kehittänyt itse kukkien valmistustekniikan. Kukat suunnitellaan, ja kuten vaatteissakin, niihin tehdään kaavat ja protot ennen lopullista versiota. Kukat maalataan käsin, jotta ne saavat ainutlaatuisen hehkunsa. Kuten tekijäkin, tekniikkakin kehittyy, hioutuu pikkuhiljaa.

Paperi taittuu kukaksi

 

Käyttämänsä erikoispaperin lisäksi Sanna Lappinen käyttää kukkiin pääosin rautalankaa, neulaa ja perinteistä ompelulankaa. Kukan tyypistä riippuen valmis kukka voi sisältää myös muita materiaaleja. Kukkapaperi on aina käsittelemätöntä, ja saa oman yksilöllisen luonteensa maalauksen ja käsittelyiden jälkeen.

Värit Sanna sekoittaa itse ja jokainen kukka maalataan erikseen pienellä siveltimellä - lehti kerrallaan. Kukkien pinnat myös käsitellään, jotta ne kestävät kosketusta ja kovettuvat hiukan. Väreinä käytetään luonnovärejä, mutta myös purkista saatavia. Värimaailma riippuu aina asiakkaan omista toiveista.
Luonnonkukat vs. paperiset

 

Ruusutarhan kukat taipuvat melkein mihin vain. Sanna Lappinen ei ole jättänyt mitään ideaa tekemättä tai kieltäytynyt haasteista. Tässä on ainakin tekijä, joka on avoin kaikille ehdotuksille ja ideoille! Työstä tekee myös kivaa se, että aina saa haastaa itsensä löytämään aina uusi ratkaisu uuteen kukkalajikkeeseen. Ainoastaan harsokukka jää valmistuksen ulkopuolelle. Niiden tekeminen olisi nimittäin niin suuri ja työläs operaatio, että lopullinen lasku saisi kenen tahansa polvet tutisemaan. Sen sijaan kimppuun voi lisätä vaikka oikeaa harsokukkaa, kun nämä kukat voi yhtähyvin iskeä veteen, niin kuin oikeankin Varsi kestää kosteutta. Tykkään tästä ajatuksesta, ettei lähdetä rahastamaan rahastamalla, vaan ajatellaan asiaa myös asiakkaankin kannalta.
Koska ei ole sama asia tehdä oikeasta elävästä kukasta kuin Ruusutarhan paperikukasta, jokainen terälehtikin  suunnitellaan lopputulokseen asti. Se on aikaa vievää, mutta palkitsevaa. Käytännössä rajoja ei ole. Kukat taittuvat niin kimpuiksi, seppeleiksi, rannekukiksi, hiuksia ja asuja koristamaan ja sulhasvieheiksi. Toki asetelmat ja sisustuskuka ei niin viherpeukaloille on yksi vaihtoehto. Näiden kohdalla ei onneksi tarvitse miettiä, miten jokin tietty lajike kestäisi vaikkapa hiuksissa ilman vettä koko pitkän juhlapäivän.

Suunnittelu ja kukat lähtevät aina asiakkaan toiveista. On ilo kuulla, että on ollut paljon myös niitä asiakkaita, jotka antavat vapaat kädet, ilmoittaen lähinnä hinta- ja väritoiveen. Ainoa, mistä Sanna haluaa muistuttaa tilaajia, ei ole sama asia tehdä paperikukasta kuin aidosta, ja että hän valmistaa lähinnä tiettyjä kukkia. Usein unohdetaan kyseessä olevan juurikin paperikukka, joka ei välttämättä käyttäydy aivan samoin kuin oikea. Mutta aina kokeillaan tekotapaa jokaisen tilauksen kohdalla, eli pyritään täyttämään toiveet mahdollisimman pitkälle.

Ruusutarhan taitajan mieleen on jäänyt poikkeuksellinen tilaus, joka ei suinkaan mennyt hääasiakkaalle, vaan toiveena oli neljä orkideaa ruukussa, kahdessa kaksi vanaiset ja kahdessa muussa oli yksivanaiset. Työ oli iso, mutta hurjan mielekäs tehdä ja lopputuloksena itse tekijä piti todella paljon kädenjäljestään. Asiakas puolestaan oli enemmän kuin tyytyväinen! Ehkäpä se oli se itsensä ylittäminen työssä, vaikka oli joskus aikoinaan päättänyt ettei orkideaa tekisi, Sanna linjasi. Tekniikan haltuunotto sai aikaiseksi sen, että orkideaa tahtoo tehdä uudestaan ja uudestaan. Ruusujen jälkeen orkideat ovatkin kuulemma kysytyimpiä kukkia.


 

Kustannuksista ja tilauksen ajankohdasta


Tyypillisesti tilataan rannekukkaa kaasoille ja morsiusneidoille. Myös morsiamet ovat tilanneet itselleen runsaamman rannekukan kimpun sijaan. Mikä on erinomainen vaihtoehto jos on pienen budjetin häät, muuten pieni tilaisuus tai perinteinen kimppu ei innosta. Morsiuskimput on luonnollisesti suosittuja sulhasten vieheiden kera. 


Pienet kimput (halkaisijaltaan 13-20 cm) maksavat noin 60-90 euroa. Mitä isompi kimppu ja mitä työläämmät kukat, sitä arvokkaampi puketti on kyseessä, ja hintaa katsotaan aina tilauksen yhteydessä. Kukkia voidaan valmistaa hyvinkin suuriksi, mutta tähän mennessä moni on halunnut pysyä todellisissa mittasuhteissa. Vieheiden hinnat taas ovat alkaen 12 euroa. Tällöin on kyseessä hyvin yksinkertainen malli, neulaan kiinnitettynä esimerkiksi ruusu ja lehti. Rannekukat taas ovat keskimäärin 18-40 euron kieppeillä riippuen rannekkaan mallista ja materiaaleista. Tilauksen yhteydessä maksetaan varausmaksu, joka vähennetään sitten lopullisesta varauksesta. Hauskaa, muillakin on sama systeemi kuin Revelationsilla. 
 
Tilaukset suositellaan tekemään viimeistään kuukautta ennen tarvittua ajankohtaa, mutta kannattaa varmistaa tilausjonon pituus hyvissä ajoin etukäteen.  Kevät, kesä ja syksy on ruuhkaisa sesonkiaikaa, ja jos oma juhla ajoittuu tälle välille, olisi hyvä olla vaikka vuodenkin etuajassaa. Luonnonkukkiin verrattuna kestokimppu säilyy ja pitää värinsä ainakin tuon vuoden verran.Ekologisuuden kannalla


Kukkien erikoispaperi tosiaan on käsittelemätöntä, joten se ei rasita luontoa valmistustavallaan. Ruusutarha kierrättää myös lähetysmateriaalit, joten saapuva paketti on kerran jos toisenkin kulkenut postipojan matkassa. Vaikka materiaalit kierrätetään, ei ole huolta siitä, ettei tuote saapuisi kunnossa perille. Ne pakataan aina huolella, eivätkä ole särkyviä. Kukkia voi siis huoletta tilata vaikka toiselle puolelle Suomea.

Kaikki kuvat ovat Ruusutarhan. Sannan upeita kukkia voi ihailla myös blogimaailman puolella täältä.

Minä vähän ihastuin näihin. Enkä ihan niin vähääkään. Mitä raati sanoo?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro, millaisia ajatuksia, ideoita tai mielipiteitä mieleesi nousi?