Revelations

Revelations

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Iltalehden kuvauksissa Sofin kanssa

"Iltalehdestä voidaan olla yhteyksissä", Sofi Oksanen mainitsee, kun sovitan hänelle valkoista jakkupukua. Kirjailijatar on lähdössä Frankfurtin kirjamessuille edustamaan Suomea tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa, ja tilaisuus vaatii ehdottomasti uuden asun. Juttelemme edustushommien kiemuroista, fiilistelemme valmistuvaa uutta pukua, ja modisti Hannu Viitala sovittaa siivekästä päähinettä Sofin värikkääseen tukkaan.

pic @Toni Härkönen

Minulla on kiire saada puku valmiiksi. Ensimmäiset promokuvaukset pidetään reilusti ennen matkaanlähtöä, ja tästä deadlinesta ei voi myöhästyä. Vähän sama kuin sanoisi morsiamelle, että puvun saisi pari päivää häiden jälkeen. Jo maalaisjärki sanoo, että se ei ole vaihtoehto. Arvaatko jo? Yötöitä pukkaa.

Hiuksissa Hannu Viitalan "Sininen Lintu", Pic @Toni Härkönen

Pukuun valittu kreppi ei toiminut aivan suunnitelmien mukaan, ja niin kiikutin kirjailijattarelle jakkupuvun, johon en ollut aivan 100% tyytyväinen. Jakun takaosan helma ei laskeutunut mieleni mukaan, ja sovimme, että haen sen heti kuvausten jälkeen, ja fiksaan sen kuntoon. Harmitti ja ärsytti samaan aikaan. Onneksi varsinaiseen edustustilanteeseen olisi vielä vähän aikaa.

Iltalehden studiolla


Varoituksen mukaan pyyntö kuvauksiin tuli, ja kalenteri näytti mukavasti vihreää. Jees, pääsen mukaan! Ennakolta oli tiedossa, että Iltalehti oli tekemässä ison jutun niin Sofin lähdöstä Frankfurtiin edustamaan kuin meistä taustalla häärivistä osaajista; tyylitiimistä. Monesti ihmisillä on julkisuudessa toinen toistaan upeampia asuja ja asusteita, mutta tekijöistä on vähän tietoa. Suuret kiitokset vielä Sofillekin tätä kautta, että hän halusi nostaa kotimaisia osaajia esiin!

Hannu Viitala, Minna Maltio, Katariina Guthwert, Sofi Oksanen ja allekirjoittanut.


Oli myös äärimmäisen mukava tutustua muihin tekijöihin Sofin tyylin takana; koru- ja asustesuunnittelija Katariina Guthwertiin ja Purplen mestarikampaajaan Minna Maltioon. Hupaisaa oli, kun olemme kaikki tottuneet tekemään itse töitä kulissien takana, niin valokeila tuntuikin kumman jännittävältä. Juttelimme hyvällä fiiliksellä ja nauru oli herkässä, kun saimme kuhista keskenämme. Annas olla, kun piti asettua taustakankaan eteen, asettua asentoon ja hymyillä kameralle. Taisimme olla kuin ajovaloihin jääneitä jäniksiä kaikki tyyni.

Taustatiimi seuraa sivusta

Iltalehden kuvaaja Inka Näveri keskittyneenä


Sofi sen sijaan on niin tottunut olemaan kameran edessä, että ihastuneena seurasin vierestä, miten luontevasti linssin edessä voi ollakaan. Valkoisen edustuspuvun lisäksi kuvattiin jo aiemmin suunnittelemani punamusta cocktail-tyyppinen pitsimekko. Taustaksi voi muuten sanoa, että minulla iski hulluus sen kanssa, ja kohdistin kaikki saumat ja kuviot. Toisin sanoen, näkyviä saumoja pitsistä saa suurennuslasilla hakea. 

Kuvausten lisäksi toimittaja Aino Kangaspuro haastatteli meitä kaikkia vuorollaan. Minulla on ollut vuosien takaa huonoja kokemuksia siitä, että toimittaja on väännellyt sanani aivan päin mäntyjä, ja yleensä olen aina pyytänyt artikkelit tarkistuslukuun ennen julkaisua. Tällä kertaa se jäi tekemättä, ja apua, miten jännitin, mitä osuudessani lukisi. Huoli oli onneksi turha, en ollut päästellyt sammakoita, eikä minua oltu käsitetty väärin. Kyllä ammattilaisen vain tunnistaa kynästään! Iltalehden juttuun ja hienoon kuvausvideoon voi tutustua tästä, ja itse edustuspuoleen Hesarin artikkelista.

Fredrika Runeberg Katariina Guthwertin mitalissa

Kauniisti aaltoilevasta pyrstöstä ei ole harmittavasti muita kuvia

Entäpä sitten se valkoinen jakku? Muutin siitä vähän rakenteita ja voila! Helma laskeutui juuri siten, kuten sen olin suunnitellut ja halunnutkin. Hymyä ei tarvinnut lainkaan pakottaa, se pyrki väkisinkin tyytyväisenä esiin.

3 kommenttia:

 1. Nautin tosi paljon näistä postauksista. Tekemisen meininki ja kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 2. "Kyllä ammattilaisen vain tunnistaa kynästään." Olen ihan samaa mieltä. Viittasit tässä jutun kirjoittajaan, mutta kyllä ammattinsa osaajan tunnistaa työn jäljestä, oli ammatti mikä tahansa. Erityisesti tämä on totta käsityöammateissa, ja tämänkin jutun "tyylitiimillä" on kaikilla todella syytä olla ylpeitä taidoistaan.
  Siitä ei vain pääse mihinkään, että olet kyllä yksi Suomen parhaista vaatesuunnittelijoista, ainakin uniikkien ilta-/edustuspukujen osalta. <3

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos, Mikko! Mahtava kuulla tällaista tunnustusta, paransi meikäläisen maanantain aivan mennen tullen! Olen huono ottamaan kiitosta vastaan, mutta jos kerrankin olisin pullikoimalta ja sanoisin vain KIITOS!

  VastaaPoista

Kerro, millaisia ajatuksia, ideoita tai mielipiteitä mieleesi nousi?